Kirjojen yössä

Akateeminen1_pieni

Some on ihan kiva kuriositeetti ja lisä elämään, mutta kyllä lukijakohtaamiset kasvotusten ovat kultaakin kalliimpaa.

 

Varsinkin kun olen elänyt tämän vuoden hyvin introverttia elämää kirjoituskammioni seinien sisällä. Miten ihanaa ja energisoivaa nähdä ja puhua ihmisten kanssa.

Esiinnyin eilen Tampereen Akateemisessa kirjakaupassa Kirjojen yön tapahtumassa. Keskustelimme Päivi Haanpään kanssa Kiivaiden kirjoittamisesta.

Kiitos runsaslukuiselle ja myötäelävälle yleisölle! Ja tietysti Päiville, rautaiselle ammattilaiselle, jonka seurassa haastateltava vapautuu kertomaan ties mitä anekdootteja. Ja tietysti kirjakaupalle. Ja kustantajalleni, jonka väki saapuu paikalle kannustamaan kirjailijaansa.

akat2

Olin suorastaan hämmästynyt siitä, että sain palautetta jokaisesta kirjoittamastani genrestä. Punaisten kyynelten taloa ja Frauta on luettu paljon. Eräs äidinkielenopettaja kiitteli sitä, että myös ne luokan kehnoimmatkin lukijat viihtyvät Yhden promillen juttujen parissa ja että vaikeassa elämäntilanteessa olevat nuoret ovat saaneet tarinoista vertaistukea. Opettaja toivoi uusintapainosta, johon kerrankin saatoin sanoa, että sellainen on otettu tänä vuonna.

Eräs mies toivoi jatko-osaa matkakertomuksilleni (tietokoneeni työpöydällä on kyllä tiedosto nimeltä Kesyt 2, mutta käsikirjoitus ei ole edennyt sen jälkeen, kun palasin Hollannista…).

Juuri nyt minulla on hirvittävän hyvä kirjoitusflow. Tällä viikolla olen hakannut konetta kymmenen liuskan päivävauhtia, mikä ei ole ollenkaan tyypillinen tahtini. Uteliaasti katson, mihin teksti minua kuljettaa…

Aloittelen myös pikkuhiljaa seuraavan historialliseni taustatöitä. Nyt ei ole kysymys aatteen naisesta. Kävin eilen hakemassa Metsosta luettavaa. Sanoin eilisessä haastattelussa, että voisin muuttaa Metson mikrofilmihuoneeseen asumaan. Rakastan taustatutkimusta. Tällä kertaa ajattelin aloittaa laatimalla luonnoksen kohtausluettelosta.

Keskiviikkona sain korvanappiini ilahduttavan uutisen:

Frau (Karisto 2016) on valittu pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastojen kirjallisuuspalkintofinalistiksi. Ehdokkaita on kymmenen. Palkinto jaetaan vuosittain ansioituneelle suomalaiselle teokselle, joka on ilmestynyt viimeisen viiden vuoden sisällä.

helmet

Tuntuu ilahduttavalta, että ns. vanhatkin kirjat kantavat.

Seuraavan kerran blogi päivittyy 23.8. ellei fiiliksen mukaan jo aiemmin. 

*

Pääkuva: Jussi Koukku

Yleisökuva: Veijo Kekäläinen