Jatkosodan ajan Tampereelle sijoittuva Kiivaat on ilmestynyt: 

Kiivaat_blogi

Terhi Rannela

Kiivaat

Romaani rakkaudesta ja vastarinnasta

“Mitä ikäisesi tyttölapsi edes tietää maailman asioista?”

”Sen haluan sinun heti aluksi tietävän, etten koskaan tahtonut kenellekään mitään pahaa. En halunnut edes silloin, kun sanomalehti kutsui minua rikolliseksi. Enkä silloin, kun olin vähällä räjäyttää elokuvateatterillisen ihmisiä.”

Saksan antautumisesta on kulunut kymmenen vuotta.

Tamperelainen Salme kirjoittaa kirjettä nuoruudenrakkautensa vaimolle ja palaa elämänsä tärkeimpiin vuosiin, sota-aikaan.

Jatkosodan sytyttyä 16-vuotias Salme ja hänen kommunistinen toveripiirinsä päättivät vastustaa Suomen sotaa Saksan rinnalla. He levittivät lentolehtisiä, agitoivat ihmisiä ruokakorttijonoissa ja tuhosivat armeijan kalustoa.

Valtiollinen poliisi oli kaiken aikaa nuorten jäljillä eikä kiinni saatuaan päästänyt helpolla.

Kiivaat on koskettava tarina sodasta ja nuoruudesta, ajasta, jolloin aatteet palavat ja on kiire elää. Romaani pohjautuu todellisiin tapahtumiin, mutta henkilöt ovat fiktiivisiä.

Kansi: Laura Noponen

*

Marraskuussa 2019 julkaisen kollegani Päivi Haanpään kanssa omakohtaisen, kirjoittamisen prosessiin pureutuvan tietokirjan

Miksi-En-Kirjoittaisi-Kansi-kuvitus-idea-01

Päiväkirjaa voi kirjoittaa monella tavalla. Tuntemattomalle kannattaa kirjoittaa kirje. Keskittymiskyky kohenee lukemalla. Taidegalleriat ovat kirjoittajan inspiraatiopaikkoja. Natalie Goldbergin teokset avaavat takuuvarmasti tiukimmatkin luovuuslukot. 

Nämä ja monet muut väitteet perusteluineen löytyvät Päivi Haanpään ja Terhi Rannelan helposti lähestyttävästä kirjoituskokoelmasta Miksi en kirjoittaisi?

Haanpää ja Rannela pohtivat kirjoittamista ja lukemista monesta näkökulmasta – vakavasti ja vähemmän vakavasti.

Omakohtaisissa teksteissä kirjoittajat kertovat niin omista oivalluksistaan kuin kompastuksistaan sanataiteen sokkeloissa ja kutsuvat lukijan mukaan kirjoittamisen maailmaan.

Kansikuva: Jussi Jääskeläinen

*

Omakohtainen matkakertomuskokoelmani Kesyt kaipaavat, villit lentävät ilmestyi Karistolta kevätkaudella 2018.

Kansikuva: Annika Hiltunen

cropped-kesytkaipaavatvillitlentacc88vacc88t_valmis_cmyk

***

%d bloggers like this: