”Millaisella kynällä tykkäät kirjoittaa?”

Esiinnyin hiljattain Tampereen työväenopiston lasten ja nuorten sanataidekoulun ryhmille. Koska etukäteen laadittuja kysymyksiä oli niin runsaasti, päätin jatkaa vastailua täällä blogissani.

Tässä kirjoitus 3/3

Ihanaa joulunodotusta kaikille!

Pidätkö muista taiteenlajeista?

Rakastan (taide)museoita ja olen saanut kahteen kirjaani idean museosta (Punaisten kyynelten talo ja Frau). Haluaisin asua Hollannin Delftissä, josta suosikkitaiteilijani Vermeer on kotoisin. Katson pari kolme elokuvaa viikossa. Teatteria ja elävää musiikkia kaipaan kovasti.

Mitä luet itse mieluiten?

Olen melko kaikkiruokainen mitä tulee lukemiseen. Luen yhtä lailla kauno- kuin tietokirjallisuuttakin. Luen lasten- ja nuortenkirjoja, runoja ja sarjakuvia.

Mitä tahtoisit kirjoittaa / tehdä tulevaisuudessa?

Minulla on hyvä käsitys siitä, mitä kirjoitan seuraavien kolmen vuoden aikana. Tulevaisuudessakin kirjoitan, toivottavasti yhä monipuolisemmin.

Onko vaikeaa kirjoittaa kirjoja erilaisille ihmisille (esim. nuoret, historiasta kiinnostuneet…)?

Eipä oikeastaan. Kirjoitan teemoista, jotka innostavat itseäni ja toivon, että joku lukija ajattelee samoin. En aktiivisesti ajattele lukijaa tai lukijan ikää kirjoittaessani.

Onko jonkin kirjan kirjoittaminen vaikeampaa kuin toisen?

Koen historiallisen romaanin lajina kiehtovaksi mutta vaativaksi ja tietysti aikaavieväksi. Kuinka yhdistää taustatutkimus luontevasti fiktioon ilman infodumppauksen äitelää jälkimakua?

Mikä oli lempikirjasi kirjoittaa?

Aina se kirja, joka on kesken.

Entä mikä inhokki?

Inhokit jäävät kesken eikä sellaisia kannattaisi julkaistakaan. Miksi vaivata lukijaa kirjalla, jota itsekin inhoaa?

Minkä kirjan kirjoittaminen tuntui henkilökohtaisimmalta?

Äiti-kirjani. Nyt toivon, ettei minun ”tarvitse” kirjoittaa omakohtaisista aiheista hetkeen. Äiti-kirja oli pakko ikään kuin kirjoittaa pois mielestä, jotta luovuuteni pääsisi taas vapaasti virtaamaan.

Mitä muuttaisit kirjoissasi?

Hmm… En mitään?

Mikä kirja vaati eniten aikaa?

Historialliset romaanini.

Käytkö esimerkiksi paljon taidenäyttelyissä tai elokuvissa?

Ennen koronaa kävin paljonkin. Viimeksi kävin marraskuussa Sara Hildénin taidemuseossa ja hiljattain elokuvissa katsomassa upean, upean Toven.

Missä haluaisit olla viiden vuoden päästä?

Haluaisin elää hitusen rauhanomaisemmassa maailmassa, jossa virus on saatu kuriin ja jossa tehdään määrätietoisempia ilmastotekoja.

Oliko ensimmäisen kirjan painoon saaminen vaikeaa?

Ensimmäinen julkaistu kirjani ei ollut ensimmäinen kirjoittamani käsikirjoitus. Nuorena olin hyvin kärsimätön. Osallistuin esikoisellani WSOY:n kirjoituskilpailuun. Käsikirjoitus ei menestynyt kilpailussa, mutta se julkaistiin. Suosittelenkin aina kirjoituskilpailuihin osallistumista!

Mitä teet, jos sinulle tulee niinsanottu ”blokki” inspiraatioon, ja et saa kirjoitettua kunnolla?

Kirjoittamiseen kuuluu erilaisia vaiheita, joista jumi on yksi. Se on toistuva ilmiö eikä sitä kannata säikähtää. Joskus pienikin tauko voi auttaa: lähden kävelylle tai annan käsikirjoituksen vetää happea pari päivää. Yleensä välimatka auttaa ratkaisemaan solmuja.

Kirjoitatko käsin vai tietokoneella?

Sekä että. Teen muistiinpanoja ja toisinaan pieniä tekstikatkelmia käsin, mutta muuten kirjoitan koneella. Käsinkirjoittaminen saattaa sekin olla hyvä konsti solmujen avaamiseen. Käsinkirjoittamisen hitaus on virkistävää ja tekee aivoille hyvää. Vapaa-ajalla kirjoitan päiväkirjaa ja kirjeitä pelkästään käsin.

Oletko halunnut olla kirjailija jo pienestä pitäen?

Se oli haaveammattini.

Kuka on sinun lempikirjailijasi?

Ei ole vain yhtä. Tänä vuonna Elizabeth Strout on sykähdyttänyt kovasti. Nykykirjailijoista myös muun muassa Jenny Offillissa on jotakin raikasta ja kiinnostavaa. Eeva Kilpeen palaan aina. Tänä vuonna olen lukenut paljon Tove Janssonin aikuistuotantoa.

Minkä ikäisenä opit lukemaan?

Tästä minulla ei ole tarkkaa muistikuvaa. Ekaluokalla?

Tykkäätkö kirjoittaa enemmän kuulakärkikynällä, lyijykynällä, lyijytäytekynällä, värikynällä vai mustekynällä?

Mainio kysymys! En pidä lyijykynästä (kuvan kynä on rekvisiittaa). Pidän kirkkaista väreistä. Lempikynäni on Stabilon pinkki kuitukärkikynä. Olen kuluttanut jälleen yhden melkein loppuun.

Luotko / ideoitko eka juonen vai hahmot?

Olen hyvin henkilöpainotteinen kirjoittaja ja lukija. Minusta henkilöt ja heissä tapahtuvat psykologiset muutokset ovat paljon kiinnostavampia kuin juoni tai tapahtumat.

Millä kirjoitusohjelmalla kirjoitat?

Wordilla.

Jos kaikki muut sun kirjat poistuis maailmasta paitsi yksi niin mikä ois se, jonka jättäisit?

Äiti-kirja. Se on antanut läheisensä menettäneille lohtua. Kirja kertoo surusta ja kuolemasta.

Onko kustantaja joskus ehdottanu jotai muutoksia, jotka on susta huonoja? (Jos on niin väititkö vastaan?)

Kyllä varmastikin, vaikka yhtään esimerkkiä ei tule mieleeni. Osaan kyllä pitää puoleni enkä tee sellaisia korjauksia, jotka mielestäni huonontavat tekstiä. Harvoin sellaisia ehdotuksia edes tulee. Olen kustannustoimittajani kanssa ilahduttavan samalla aaltopituudella.

Ootko aina kirjoittanu aktiivisesti vai onko elämässä ollu vaiheita, jolloin et oo kirjoittanu / kirjoitit vähemmän?

Olen kirjoittanut aktiivisesti teini-ikäisestä alkaen. Olen kirjoittanut ammatikseni jo yli 15 vuotta.

Mitä / missä oot opiskellu?

Olen opiskellut kahta eri pääainetta: yleistä kirjallisuustiedettä ja tiedotusoppia Tampereen yliopistossa. Valmistuin filosofian maisteriksi kirjallisuudesta. Viime vuosina olen opiskellut avoimessa yliopistossa historiaa ja psykologiaa.

Ootko ollu koko ikäs kirjailija vai tehny aluks jotain toista työtä?

Olen myös toimittaja ja olen tehnyt toimittajan töitä.

Kuva: Laura Vesa