”Ei maailmanmenon edessä ainakaan saa antaa periksi” (Kiivaat ilmestyy pian)

TerhiRannelaIG2

Ennakkotiedote on lähtenyt matkaan:

Terhi Rannelan Kiivaat – romaani rakkaudesta ja vastarinnasta kertoo Tampereen alaikäisistä sodanvastustajista jatkosodan aikana. Kommunistiseen toveripiiriin kuuluneet nuoret tytöt ja pojat levittivät henkensä kaupalla lentolehtisiä ja vahingoittivat armeijan kalustoa kohtalokkain seurauksin.

 

Kiivaat on monitasoinen ja herkkävireinen tarina sodasta ja nuoruudesta. Fiktiivinen teos ammentaa historian marginaaliin jääneistä tositapahtumista, joihin Rannela tutustui tehdessään 2016 ilmestynyttä historiallista romaaniaan Frau.

– Löysin Pispalan uhkarohkeat nuoret tehdessäni taustatutkimusta Frau-romaaniini. Ihmettelin, keitä olivat nämä rautatiekiskoilla seisovat, dynamiitteja kassissaan kanniskelevat tytöt, kirjailija kertoo.

Kiivaat-romaanin tapahtumat kytkeytyvät niin historian kuin kirjan päähenkilön näkökulmasta aikaan, jolloin aatteet palavat kirkkaimmillaan ja on kiire elää. Rannelan romaani näyttää nuoruuttaan eläneen tytön silmin, miten sodan lainalaisuudet tarraavat yksilöihin. Teos pohtii kuulaasti ja punnituin lausein rakkauden ja sanojen voimaa ja sitä, saako maailmanmenon edessä antaa periksi.

Kiivaat on yllättävän ajankohtainen teos myös ajassamme, jota leimaa keskustelu ääripäistä ja sananvapaudesta.

– Kirjoittaminen on aina Mitä jos -leikkiä. Aloin pohtia, mitä jos itse olisin ollut 16-vuotias 1940-luvulla. Mitä olisin uskaltanut tehdä mielestäni oikeudenmukaisemman maailman puolesta, millaiset motiivit minua olisivat ajaneet? Terhi Rannela pohtii.

 

”Muistatko, kun saksalaiset tulivat Tampereelle?” Kerttu aloittaa keskustelun.

”Ihmiset toljottivat heitä kuin eivät olisi koskaan aiemmin ihmistä nähneet.”

”Niinhän mekin. Kuinka monta ulkomaalaista olimme sitä ennen nähneet?”

”Kun herrakansa marssi Hämeenkatua pitkin, sinä roiskautit syljen kohti!”

”Roiskautinko?” Kerttu hörähtää.

”Mehukkaan sitkeän räkäklimpin.”

Kertulla on yhä se sama ihana hakkaava nauru, joka väkisinkin tarttuu. Nauraminen tuntuu hyvältä, teen sitä liian harvoin, milloin viimeksi edes.

Puhumme rohkeudesta, siitä, miten moni asia jäisi nyt tällä tiedolla tekemättä. Nuorena on suloisen huoleton ja kaistapäinen, täysin piittaamaton kaikesta. Elämässä on vain yksi sykkivä aikamuoto.

Terhi Rannela: Kiivaat (2019)

 

Kiivaat ilmestyy kesäkuussa 2019.

Terhi Rannela on tamperelainen kirjailija, jonka tuotantoon kuuluu parikymmentä teosta. Aikuistenromaaneissaan hän on käsitellyt taidokkaasti historian raskaita aiheita. Rannelan historialliset romaanit Punaisten kyynelten talo (Karisto 2013) ja Frau (Karisto 2016) ovat löytäneet vankan lukijakunnan.

Arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt:

Tiina Laaksonen, Karisto Oy

040 456 4984

tiina.laaksonen@karisto.fi

 

Kuva: Laura Vesa