Seitsemän miljoonaa kukkaa

image005

Hollannin-kevääni huipentui retkeen Keukenhofin puutarhaan. En ole elämässäni viettänyt syntymäpäivääni yhtä kauniissa paikassa. Alueelle on istutettu seitsemän miljoonaa erilaista kukkaa, joista suurin osa on tietenkin tulppaaneja.

 

Kukkapääkaupunki Lissessä sijaitseva Keukenkof on yksi Hollannin suosituimmista nähtävyyksistä. Se on vähän niin kuin Alankomaiden Milford Sound – suurin osa alueen matkailijoista ei halua ohittaa sitä.

Jo avajaisvuonna 1950 puutarhaan kävi tutustumassa 200 000 ihmistä.

Viime vuonna 1,4 miljoonaa turistia kävi Keukenhofissa niiden kahdeksan viikon aikana, jolloin se on keväisin auki. Milford Soundilla ahdistuin (loputtomat jonot, millimetrin tarkat parkkiruudut…), mutta Hollannissa kaikki toimi moitteettomasti.

image001

Vaikka väkeä oli toukokuisena perjantaiaamunakin paljon, tuttuun hollantilaiseen tapaan palvelut oli järjestetty mallikkaasti.

32 hehtaarin alueella on lukuisia kahviloita, lounasravintoloita ja matkamuistokauppoja. Jonottamiseen ei kulunut aikaa.

image002

40 puutarhuria ryhtyy syyskuun puolivälissä istuttamaan narsisseja, hyasintteja ja tulppaaneja. Jokainen seitsemästä miljoonasta kukkasipulista istutetaan käsin. Työ kestää kolme kuukautta.

image004

Hollanninkielinen sana ”keukenhof” tarkoittaa keittiöpuutarhaa. Alueen historia juontaa juurensa jo 1400-luvulle, jolloin kreivitär Jacoba van Beierenilla oli tapana kerätä hedelmiä ja kasviksia Teylingenin linnan keittiötä varten.

Kreivittären pieni pläntti on nykyisin niin laaja, että kävelypolkujen yhteenlaskettu pituus on viisitoista kilometriä. Ne, jotka keräävät mittariinsa askeleita, saavat kyllä päivittäisen tavoitteensa täyteen.

image007

Vietimme pitkän viikonlopun hurmaavassa Leidenissa, Rembrandtin synnyinkaupungissa, josta käsin puutarhaan pääsi näppärästi bussilla vajaassa puolessa tunnissa.

Voisin kuvitella meneväni kirjoittamaan Leideniin joskus tulevaisuudessa (Schipholin lentokentältä vaivaton alle 20 minuutin junamatka) ja pistäytyväni Keukenhofissa uudestaan – niin ihastuttava paikka se on.

image008

Työpöydälläni on aina maljakko täynnä tulppaaneita, neilikoita, gerberoita tai ruusuja (juuri nyt keltaisia neilikoita). Hollannissa kukat ovat naurettavan halpoja. Vai miltä kuulostaa 20 gerberan kimppu hintaan 5 euroa?

Aiemmin en osannut kuvitellakaan, miten erikokoisia, -värisiä ja jopa -muotoisia tulppaaneja on ylipäätään olemassa.

image006

Niin – enkä ollut koskaan ajatellut, mistä tulppaani on saanut nimensä.

Turkkilaiset sulttaanit toivat arvokkaan kukan Hollantiin 1500-luvulla. Miehillä oli päässään turbaanit. Ja eikös kukassa ja päähineessä olekin vähän samaa näköä?

turbaani

*

Julkaisen ensi viikolla 31.5. viimeisen Hollanti-päivitykseni ja sitten orientoidun taas tamperelaiseen arkeen, Kiivaiden ilmestymiseen (kirja putkahtaa painosta toivoakseni ensi viikolla) & uuden kirjan ensimmäisiin lauseisiin.