Tomaatteja työpöydällä

Kun aloitin tämän(kin) tekstin kirjoittamisen, käynnistin uuden tomaatin tomato-timer.comista.

Yleisesti puhutaan Pomodoro-ajanhallintamenetelmästä. Pomodoro on italiaa ja tarkoittaa tomaattia. Pomodorolla viitataan tomaatin muotoiseen munakelloon, jolla voi ajastaa ruuanlaittoa – ja kirjoittamista. Yksi ”tomaatti” kestää 25 minuuttia.

Moni haaveilee kirjan kirjoittamisesta, mutta unelma ei konkretisoidu puheista sanoiksi. Harva on niin taitava välttelemään työn aloittamista kuin kirjoittaja. Pomodoron kaltainen ajastin madaltaa aloittamisen kynnystä.

Käytän ajanhallintamenetelmää työssäni päivittäin. Minun ei tarvitse päättää, milloin ja miten aloitan, vaan aamulla koneen käynnistettyäni avaan tekstitiedoston ja heti perään painan ajastimen päälle.

Pomodoron isä on italialainen Francesco Cirillo, joka käytti tomaattiajastinta opiskeluitaan vauhdittamaan jo 1980-luvun lopussa. On mielenkiintoista, etteivät ajanhallintataidot ole vain tämän sirpaleisen älypuhelinajan ilmiö vaan Pomodoro lähestyy jo keski-ikää.

Virallisesti Pomodoro toimii näin:

A)  Päätä, mitä ryhdyt tekemään, oli kysymys sitten opiskeluesseestä, tieteellisestä artikkelista, lehtijutusta tai novellista. Jos kirjoitat jotakin laajaa kokonaisuutta (esimerkiksi elämäkertaa tai pro gradua), valitse jokin selkeä osuus, jota ryhdyt työstämään.

B)  Sulje kaikki häiritsevät välilehdet, somet ja laitteet, käynnistä ajastin selaimesta, kännykästä tai keittiöajastimesta ja anna näppäimistön laulaa.

C)  Keskity pelkästään käsillä olevaan työhön, kaikki ylimääräinen vilkuilu ja ”Ai niin, lähetänkin sen meilin!” on kiellettyä. Jos mieleesi juolahtaa jokin hoitamista vaativa asia, kirjoita se ylös paperille pois mielestä.

D)  Kun ajastin hälyttää, pidä viiden minuutin tauko.

E)  Neljän tomaatin jälkeen pidä 20–30 minuutin mittainen tauko.

F)  Toista niin kauan kuin mielekkäältä tuntuu.

G)  Kiitä itseäsi siitä, että pystyt keskittymään, kun vain tahdot ja päätät. Aikaansaatu teksti tuntuu palkitsevalta ja innostaa jatkamaan.

Ei ole väliä, kuinka monta tomaattia, tuntia, sivua, merkkiä tai sanaa päivässä kirjoittaa. Kunhan kirjoittaa. Kunhan pääsee alkuun, keinolla millä hyvänsä, ja joskus parhaan avun voi tosiaan tarjota digitaalinen vihannes.

Keittiöajastimia saa monen muotoisina. Ehkä kirjoitat mieluummin muumeja, paprikoita tai leppäkerttuja. Pomodoro-sovelluksen voi ladata puhelimelleen tai avata verkkoselaimelle. Olen tottunut käyttämään verkkoselainversiota.

25 minuuttia kuulostaa aikayksikkönä mielivaltaiselta ja sitä se tietysti on. Jos mitta ei tunnu sopivalta, kokeilemalla löytyy itselle ihanteellinen Pomodoro. Keskittyneeseen lukemiseen voi sopia paremmin esimerkiksi 90 minuuttia. Toisaalta 25 minuutin mittainen tomaatti kannustaa taukojumppaan tarpeeksi usein, kirjoitustyöläisen on tärkeää nousta säännöllisesti ylös.

Olen allerginen sanalle tehokas, mutta sanoisin, että Pomodoro on osoittautunut erittäin hedelmälliseksi. Se on tuntunut innostavalta jo monen vuoden ajan. Ei haittaa, vaikka kirjoittaminen toisinaan tuntuisi vaivattomalta!

Tekeminen saa aikaan hyvän kierteen: kirjoittaminen synnyttää lisää kirjoittamista.

*

Tämä on lyhennelmä Miksi en kirjoittaisi? -kirjan tekstistä.

Koodilla
KIRJOITAN 

saa 30%:n alennuksen kirjasta Avaimen verkkokaupasta osoitteessa https://avain.net/

Koodi on voimassa 30.6. saakka.

*

Kuva: Laura Vesa