Terveysteknologiaa, Monty Python -muraali ja yksi varastettu polkupyörä (Eindhoven 1 / 2 )

image004

Hollannin-reissuni on tältä erää loppusuoralla. Eindhoven ei ole turistikaupunki, mutta on täällä silti kiinnostavaa tekemistä ja näkemistä. Kahdessa seuraavassa postauksessa listaan vinkkejäni.

 

Eindhoven on tullut kolmessa kuukaudessa tutuksi. Tuulimyllyjen ja tulppaanien täyttämä matkailukaupunki se ei ole ja juuri siksi sopiva keskittyneeseen työntekoon. Olen kirjoittanut paljon ja vien kotiin paljon uutta kirjoitettavaa.

Kuten yhden kirjaidean ja monta pienempää tarinaa.

Mietin, mikä täällä olisi erityisen hollantilaista, sillä kaupunki on hyvin kansainvälinen. Itsekin asun valtavassa asuntokompleksissa, entisessä terveyskeskuksessa, joka on täynnä expatteja ympäri maailmaa. Kertaakaan ei ole tullut sellaista tilannetta, etteikö englannilla olisi pärjännyt. Saksassa sellaisia tilanteita oli päivittäin.

Puolison työkaverit kysyivät, mistä en pidä täällä. Vastausta piti oikein miettiä, mutta keksin sentään jotain.

Jalankulkija on hollantilaisessa liikenteessä alinta kastia. Olen useammin kuin kerran ollut ihan vähällä jäädä täysillä polkevan pyöräilijän alle ja pari kertaa ollut sellaisessa tilanteessa, että suojatiellä kävellessäni autoilija on kiihdyttänyt kohti. Tästä en kuitenkaan syytä Hollantia vaan yleismaailmallista idiotismia.

Tällä viikolla pääsimme hollantilaisuuden ytimeen, kun puolisoni polkupyörä varastettiin.

Nyt vinkkeihini:

*

Philips-museo

Eindhoven on rakentunut Philipsin tehtaan ympärille ja vaikka pääkonttori on muuttanut Amsterdamiin, teknologiajätti määrittää kaupunkia yhä.

En ole kauhean tekninen ihminen, mutta sitäkin enemmän kiinnostunut mistä tahansa näkökulmasta historiaan. Philips-museossa tulee väistämättä pohtineeksi teollistumista, mutta yhtä lailla pienten kodinkoneiden ja keksintöjen roolia omassa henkilöhistoriassa.

Juliste
Philipsin markkinoinnin visuaalisuus oli edellä aikaansa.

Isä ja poika, Frederik ja Gerard Philips, perustivat Philipsin vuonna 1891. Alkuperäisenä toimialana oli hehkulamppujen valmistaminen.

Toisella käyntikerrallani jäin seisoskelemaan Vincent van Goghin Perunansyöjien kopion eteen ja pohtimaan hahmojen suhdetta hehkulamppuun. Mitä he mahtoivat ajatella vaihtaessaan öljylampun tähän kummalliseen esineeseen? Uudet keksinnöt kauhistuttivat ihmisiä.

Sittemmin Philips on valmistanut radioita, televisioita, kodinkoneita kahvinkeittimistä vatkaimiin. Nykyisin yhtiö keskittyy terveysteknologiaan, kuten röntgen- ja magneettikuvauslaitteisiin.

Philips1

Kodinkone- ja elektroniikkavitriiniä tutkiessani mietin, millaista olisi kirjoittaa henkilöhistoriaa laitteiden kautta. Millainen tarina syntyisi vaikkapa C-kasetista? Monta muistoa tulvi mieleen –

*

Silly Walks -tunneli

Joskus kaikkein hienoimmat taideteokset ovat perinteisten museoiden ulkopuolella.

image008

Hiukan yllättäen Monty Python -sketsi Hassun kävelyn ministeriö on maalattu valtavaksi muraaliksi rautatieasemalle johtavaan alikulkutunneliin.

Vaikea sanoa, miksi kaikista maailman kaupungeista juuri Eindhoveniin, mutta jos hullunkurinen kävely kiinnostaa, maalauksesta voi aamulla töihin astellessaan ottaa mallia. Itse John Cleese oli paikalla teoksen paljastustilaisuudessa vuonna 2016.

image007

Muraalin ovat maalanneet Niels van Swaemen ja Kasper van Leek.

Video muraalin paljastustilaisuudesta:

https://www.youtube.com/watch?v=qd9RZoLFHxM&t=86s

image005

 *

Anne Frankin puisto & toisen maailmansodan jäljet

AF
Theo van Brunschot suunnitteli monumentin vuonna 1990.

Kuljen Anne Frankin puiston ja pienen muistomerkin ohi monta kertaa viikossa. Puisto on pieni, mutta eloisa. Siellä on aina koiranulkoiluttajia ja hyvällä säällä piknikinviettäjiä. Puistonpenkille voi istahtaa katselemaan Dommelissa polskivia nokikanoja tai vain ihastelemaan vuodenaikojen vaihtumista.

Eindhovenissa on paljon jälkiä toisesta maailmansodasta. Traumat näkyvät muistomerkeissä, kompastuskivissä, hautausmailla, patsaissa.

AFpuisto

Hollanti oli Saksan miehittämä vuosina 1940–1945. Syyskuussa 1944, päivä Eindhovenin vapauttamisen jälkeen, saksalaiset pommittivat kaupunkia rajusti. 227 ihmistä kuoli.

Eindhoven on Hollannin ainoa kaupunki, joka yhä juhlii vapauttamistaan joka vuosi syyskuun 18:ntena.

***

Jatkan Eindhoven-teemaa 17.5.

Julkaisen tämän blogikirjoituksen Eindhovenin sijaan Leidenissa, josta käsin pääsen huomenna ihastelemaan tulppaaneita. Vihdoin & viimein! Edes sadetta lupaava sääennuste ei laske mielialaani.