Viisi tapaa kirjoittaa vuodesta 2018

cropped-terhirannelabanneri.jpg

Tämä teksti on omistettu kaikille (päiväkirjan) kirjoittajille. Loppiaisviikonloppuna on vielä hyvää aikaa selata vanhaa kalenteria ja summata mennyttä.

 

Ehkä on muitakin kaltaisiani sanataideharjoitusaddikteja. Kun kirjoittaa hakukoneeseen sanat ”journaling prompts” + ”new year”, löytää kymmeniä ja taas kymmeniä erilaisia ideoita, kuinka reflektoida kulunutta vuotta kirjoittamalla.

Voi toki vain istua ja alkaa tajunnanvirranomaisesti kirjoittaa vailla tehtävänantoa ja katsoa, minne kynä johtaa.

Paljon on höttöäkin: kun kirjoittaja intoutuu keksimään 50 ideaa, ei kovin moni niistä ole käyttökelpoinen. Lupaustentekemisvinkit jätän väliin.

Annoin sukulaispojille yhden lupauksen: En aio hypätä laskuvarjolla tänäkään vuonna (”Entä jos tulee sellainen tilanne, että on pakko?” he jäivät pähkäilemään. ”Toivottavasti lentokone lentää niin matalalla, että pystyt hyppäämään maahan.”)

Pidän tästä uuden ja vanhan rajapinnasta, sillä vuoden vaihtuminen tarjoaa luonnollisen ajankohdan katsoa taaksepäin. Kaikki on periaatteessa taas mahdollista.

Mielelle tekee hyvää hetkeksi pysähtyä ja tarkastella sitä, mitä viimeisen 12 kuukauden aikana tapahtui.

Tässä muutama poimittu ja jalostettu idea.

Kirjoita kirje menneisyytesi itselle, tammikuuhun 2018. Mitä sanottavaa sinulla on? Kannustaisitko, rohkaisisitko, lohduttaisitko? Millaisia neuvoja antaisit nyt vuoden ”viisaampana”? Minä voisin sanoa vaikkapa: ”Vaikka olet sairaana 3,5 kuukautta, paranet kyllä. Pää pystyyn!”

Kirjoita kirje tulevaisuutesi itselle, joulukuuhun 2019. Miten toivot vuoden kuluneen? Mitä kaikkea on tapahtunut vuoden aikana? Saitko tehtyä niitä asioita, joista haaveilit? Palaa tähän kirjeeseen joulukuussa. Turha kai taas edes mainita, kuinka paljon minulla on erilaisia kirjoittamissuunnitelmia?

Mitä opit vuonna 2018?

Abstraktia tai konkreettista: minä opin (omaksi yllätykseksi) monia uusia tanssiaskeleita, kymmeniä pilates-liikkeitä, valmistamaan spätzle-pastaa. Opin taas jonkin verran kärsivällisyyttä. En oppinut vieläkään valmistamaan oikeaoppista matcha-teetä.

Listaa 5-10 sanaa, jotka kuvaavat viime vuotta. Valitse sanoista yksi ja kirjoita.

Kuka tai ketkä toivat elämääsi eniten positiivista energiaa? Kenen ajattelemisesta sinulle tulee aina hyvä mieli? Kirjoita hänestä – niin ja toki kerro hänelle, mitä ajattelet.

(vastavuoroisesti voi toki kirjoittaa terapiamielessä elämänsä ankeuttajista, päästellä höyryjä kunnolla ja sen jälkeen viskata paperi takkaan ja sanoa byebye, en kanna sinua enää mukanani).

 

Lähteitä & lisää ideoita:

https://writingthroughlife.com/a-weeks-worth-of-journaling-prompts-for-the-new-year/

https://www.bustle.com/articles/199794-13-journal-prompts-for-self-reflection-in-the-new-year

*

Kuva: Laura Vesa

Seuraava päivitys 11.1.