Yöuinti ja muita novelleja on Topelius-palkintoehdokas!

Tulipa mukava joululahja! Yöuinti ja muita novelleja on valittu hyvään seuraan Topelius-palkintoehdokkaaksi.

Ilahduin erityisesti raadin punnituista perusteluista:

”Rannelan novellit rakentavat mosaiikin ihmissuhteista. Yöuinti pohtii, minkälaista on aikuistua digitaalisessa ja ajoittain kaoottisessa nykymaailmassa.

Nuoret elävät hyvin erilaisissa maailmoissa, ja jokaisella on omanlaisensa haasteet. Toisen elämää on mahdoton ymmärtää ennen kuin pääsee itse siihen sisään. Aikuiseksi kasvaminen on ihanaa ja raskasta. Jokainen on silti tärkeä, arvokas ja viisas.

Terhi Rannelan novellikokoelma ei saarnaa tai opeta vaan näyttää upeita välähdyksiä nuorten elämän käännekohdista. Rannelan elävä kerronta on niin sujuvaa ja vaivatonta, että henkilöhahmot tuntuvat oikeilta ihmisiltä. Novellien maailma avautuu tunnistettavaksi ja dialogivetoinen kerronta tekee novelleissa kuvatuista tapahtumista eläviä.”

Topelius- ja Arvid Lydecken -palkinnot myöntää Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat ry.

Lue muista ehdokkaista esimerkiksi täältä Päivi Heikkilä-Halttusen blogista.

Palkintoraadin jäseninä toimivat kriitikko, toimittaja ja lukutaidon opettaja Aleksis Salusjärvi, kirjastotyöntekijä, lukuaktivisti Henriika Tulivirta ja suomen kielen opettaja Marja Majuri.

Voittajat julkistetaan 16.1.2023.

Jos muistan oikein, aiemmasta tuotannostani Topelius-ehdokkaina ovat olleet matkakirjasarjaan kuuluvat Goa, Ganesha ja minä (Otava 2010) ja Jäämeri, jäähyväiset ja minä (Otava 2011). Tunnustus tuntuu erityisen mukavalta, koska Yöuinti on ensimmäinen nuortenkirjani kahdeksaan vuoteen. Ihan näin pitkää taukoa ei ole nyt luvassa, sillä seuraavasta nuorten novellikokoelmasta on kustannussopimus.

Onnittelen lämpimästi kaikkia ehdokkaita ja toivottelen itse kullekin mukavaa joulun odotusta!

Kansikuva: Timo Numminen